Luovutusvoitto – autamme sinua minimoimaan verot omaisuuden myynnin yhteydessä

Oletko myymässä omaisuuttasi? Muistathan ottaa huomioon maksettavaksesi tulevan luovutusvoittoveron eli myyntivoittoveron. 

Luovutusvoittoa eli myyntivoittoa syntyy aina, kun myydään kiinteistöjä, arvopapereita (esim. asunto-osakkeita tai pörssiosakkeita) tai muuta irtainta omaisuutta korkeammalla hinnalla kuin, millä se on aikoinaan hankittu.

Olemme verotuksen tulkki sinua varten

Verolainsäädäntö muuttuu jatkuvasti ja erilaiset verotuksen termit voivat tuntua vaikeilta. 

Luovutusvoiton ymmärtäminen ei ole kaikille asiantuntijoillekaan helppoa. Voit olla meihin yhteydessä aina kun, jokin myyntiin tai muuhun pääomaverotukseen liittyvä asia askarruttaa mieltä. 

Me Rendia Oy:llä tunnemme verotuksen ja pidämme itsemme aina ajan tasalla kaiken aikaa muuttuvista säädöksistä. Puhumme verottajan kanssa samaa kieltä ja tulkkaamme sen sinulle ymmärrettävällä tavalla.

Kuuntelemme sinua ja yhdessä kartoitamme kuinka juuri sinun tapauksessasi vero kannattaa laskea ja kuinka saamme minimoitua verosumman, jonka joudut maksamaan.

Yllättikö luovutusvoittovero?

Jos mahdollista, meihin kannattaa olla yhteydessä jo myyntiä suunnitellessa, jolloin voimme jo etukäteen kartoittaa tilannetta ja auttaa sinua hoitamaan verotuksen parhaalla mahdollisella tavalla.
Luovutusvoitto voi yllättää, mikäli siihen ei ole varautunut. Jos olet jo myynyt omaisuuttasi, saat Verohallinnolta ehdotuksen maksettavasta myyntivoittoverosta. Verohallinto ehdottaa yleensä ostohinnaksi hankintameno-olettamaa, joka on joko 20% tai 40% myyntihinnasta.

Meidän ohjeemme on, että älä tyydy Verohallinnon ehdotukseen, vaan ota yhteyttä alan ammattilaisiin. Rendia Oy:llä olemme jo vuosia hoitaneet menestyksekkäästi asiakkaidemme kiinteistön sekä osakkeiden myyntiin liittyviä asioita ja pystymme auttamaan sinua minimoimaan verot.

Luovutusvoitto voidaan laskea kahdella tavalla

Ensimmäisessä vaihtoehdossa luovutushinnasta vähennetään hankintameno sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Hankintameno voi olla esim. ostohinta, perintö,- tai lahjaveropäätöksessä oleva arvo. Voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja on mm. välittäjälle maksettu myyntipalkkio. Lisäksi voi vähentää maksetun varainsiirtoveron, maanmittauslaitokselle maksetut kulut sekä perusparannusmenot.

Perusparannusmenoja ovat kulut sellaisista toimenpiteistä, joilla omaisuus saatetaan parempaan ja arvokkaampaan kuntoon kuin mitä se on ollut aikaisemmin saman omistajan hallussa. Perusparannusta on varustetason, tilankäytön tai rakennusmateriaalien tason parantaminen. 

Tätä ensimmäistä vaihtoehtoa käytetään silloin kun on saatu luotettavasti selvitettyä myydyn kohteen hankintameno sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut. 

Toinen tapa laskea luovutusvoitto on se, että vähennetään luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta. Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muuta.

Tämä vaihtoehto on tarpeen silloin, kun hankintahintaa ei pystytä luotettavasti selvittämään.

Luovutustappio

Myynnistä voi tulla myös tappiota, jos myyntihinta on pienempi kuin ostohinta.

Luovutustappio vähennetään ensin luovutusvuonna saaduista luovutusvoitoista ja tämän jälkeen muista mahdollisista pääomatuloista. 

Mikäli Sinulla ei ole muita pääomatuloja, niin vahvistetaan luovutustappio, joka sitten vähennetään viiden vuoden aikana luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista.

Kuinka toimimme 

Kun otat meihin yhteyttä kiinteistön tai osakkeiden myyntiin liittyvissä asioissa, aloitamme siitä, mitä on myyty ja miten myyty kohde on tullut omistukseen. Jokainen tapaus on erilainen, eikä yhtä ainoaa mallia voi verotukseen liittyvissä asioissa toistaa. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi onko myyty kohde esim:

  • saatu perintönä
  • saatu lahjana
  • ostettu 
  • saatu osituksessa avioeron yhteydessä

Lisäksi asiaan vaikuttaa se, onko kysymyksessä oman vakituisen asunnon myynti. Oman asunnon myynnistä ei makseta luovutusvoittoveroa, mikäli verovapauden ehdot täyttyvät. Autamme sinua selvittämään, koskeeko verovapaus sinun tilannettasi.

Sen jälkeen tarkastellaan, onko myytävään kohteeseen tehty remonttia.

Ilman kuittejakin pärjätään

Mikäli kohdetta on remontoitu, on tarpeen selvittää, ovatko kuitit tallella vai ei. Mikäli kuitit löytyvät, on voiton hankkimisesta aiheutuneet kulujen osoittaminen verotusta varten suoraviivaisempaa.

Vaikka kuitteja ei olisikaan tallella, voimme silti olla avuksi. Prosessi on tällöin vaativampi ja vie enemmän aikaa, mutta mikäli ei itse tiedä, mitä tulisi tehdä, kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen.

Useinhan on niin, että kuitteja ei säästetä. On ostettu kesämökki tai saatu perintönä tai lahjana kiinteistö. Kiinteistöön on alettu sitten tekemään remonttia ja voi olla, että on jopa haettu rakennuslupaa. On ostettu mm. lautaa, lankkua, laattaa, uudet keittiön kaapit, laminaattia, ikkunat ja paljon muuta. Sitten päätetään, että nyt myydään vaikka tämä kesämökki.

Verottajalle kannattaa todistaa esim. valokuvin, että on tehty remonttia (kuvat ennen ja jälkeen). Listaa sitten mitä remonttia olet tehnyt ja tee lista mitä tarvikkeita olet ostanut. Tarvikkeiden hinnan voit määritellä vaikka keskihinnan mukaan. Mikäli olet joutunut hakemaan rakennuslupaa, niin mainitse siitä selvityksessä. Tämä on tosin työlästä, mutta tällä voi säästää useita tuhansia.

Verosuunnittelun avulla verot minimiin

Älä tyydy Verohallinnon ensimmäiseen ehdotukseen, vaan oikealla verosuunnittelulla voit saada isojakin säästöjä. Riippuen myyntihinnan suuruudesta ja muista seikoista voi säästö olla jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Olemme puolellasi ja haluamme auttaa sinua kaikenlaisissa verotuksen tilanteissa. Autamme sinua hoitamaan verovelvoitteesi asianmukaisesti, jotta saat varmuuden siitä, että kaikki on sujunut oikealla tavalla.